Skip to content

Wat is een keratine behandeling?

Een keratine behandeling is een behandeling die de interne structuur van pluizig, krullend en kroezig haar verandert, zodat het jouw haren gladder, glanzender en beter handelbaar maakt!

Maar een keratine behandeling is niet bedoeld om extreem chemisch of mechanisch beschadigd haar te herstellen.

Daarvoor hebben wij andere behandelingen en producten in huis.

Kun je je haarstructuur dan veranderen?

Ja, het is mogelijk om de structuur van je haar te veranderen. Maar je kunt alleen de structuur veranderen van het haar dat boven je huidoppervlak zichtbaar is. Praktische voorbeelden hiervan zijn een permanentbehandeling, het krullen met de krultang of het steilen met een stijltang.

Je kunt dus niet onder je huid kruipen en de aanleg van je haarstructuur wijzigen. Je haar zal altijd met dezelfde structuur uit je haarzakje groeien.

Om je haarstructuur te veranderen, dien je de verbindingen van keratineketens te herschikken. Je hebt weliswaar verschillende soorten verbindingen, maar de twee belangrijkste verbindingen in het haar voor dit verhaal zijn, de waterstofbruggen en zwavelbruggen.

Bij waterstofbruggen binden keratineketens zich indirect aan elkaar middels een watermolecuul. En hoewel dit molecuul de verbinding in stand houdt, maakt het waterstofbruggen een van de minder sterke verbindingen.

Waterstofverbindingen zijn namelijk zeer gevoelig voor hitte en water.

Ga je bijvoorbeeld steilen met een stijltang? Krullen met een krultang? Of golven met een krulset? Dan verdwijnt het watermolecuul, en kun je de haarstructuur tijdelijk veranderen.

En wordt je haar nat door de regen of een hoge luchtvochtigheid, dan komen er juist meer (teveel) watermoleculen bij. Alle keratineketens in je haar willen zich vervolgens aan deze moleculen binden. Je haar trekt hierdoor als het ware samen, met pluizig haar tot gevolg.

Bij zwavelbruggen binden keratineketens zich direct aan elkaar middels zwavelatomen. Deze bruggen zijn aanzienlijk sterker dan waterstofbruggen. Weer heeft hier dan ook geen tot nauwelijks invloed op.

Wat wel invloed heeft op zwavelbruggen zijn chemische behandelingen.

De meest bekende daarvan is ongetwijfeld de krullen permanent.

Permanentvloeistof verbreekt de zwavelbruggen, waarna fixatie (neutralizer of fixeermiddel) de bruggen weer herstelt in de gewenste, nieuwe structuur. En deze structuur is blijvend, ofwel permanent voor het behandelde haar.

“Nieuw” haar dat uit je haarzakje komt, heeft vervolgens weer je natuurlijke haarstructuur.

Conclusie

Verbinden we hier een stukje praktijk met wetenschap, dan kunnen we de volgende conclusies trekken:

Voor wie is een keratine behandeling dan geschikt?

Deze behandeling is geschikt voor diegenen die aangeven dat ze hun haren:

Maar hoe lang heb ik dan plezier van zo’n behandeling?

Als jij jouw haren thuis verzorgt met de bijbehorende producten heb je blijvend plezier van een keratine behandeling.    Het behandelde haar blijft dus gewoon stijl!  

Alleen net als een kleurbehandeling, krijg je ook van een keratine behandeling een uitgroei.

Deze uitgroei kun je 1 of 2 keer per jaar laten bijwerken.

Wil jij wat meer inspiratie opdoen?

Speciaal voor jou hebben we een
GRATIS Keratine magazine ontworpen, zodat jij inspiratie op kunt doen

Vul dan hieronder jouw voornaam en emailadres in, dan sturen wij je een link waar je het magazine kan downloaden

Wij helpen en adviseren u graag verder