Eerst een klein stukje geschiedenis over de baard, archeologen hebben aanwijzingen dat mannen 100.000 jaar geleden zijn begonnen met het scheren van hun baard. De oudste scheermessen stammen echter pas uit 30.000 voor Christus. Daarvoor was het een zeer tijdrovende aangelegenheid om een gladde kin te krijgen.

De oude grieken gaven er de voorkeur aan om hun baard te laten staan, zij beschouwden de baard als symbool van kennis en wijsheid. In de romeinse tijd mochten jonge mannen zich niet scheren tot ze de volwassen leeftijd hadden bereikt, om vervolgens als hun gezichtshaar te offeren aan de goden. Bij de amish is het juist andersom, en mag een jonge man zich scheren tot hij volwassen is, om zich daarna nooit meer te scheren en een baard te laten staan.

Tegenwoordig ligt de keus om een baard te laten staan of toch voor een gladde kin te kiezen geheel bij de man zelf. Het is een persoonlijke keuze en bepaalt je uiterlijk voor een groot deel.

Sommige mannen scheren zich dagelijks, bijvoorbeeld s’ochtends wanneer ze opstaan, dit als onderdeel van hun ochtendritueel. Andere mannen scheren zich om de dag of zelfs 1x per week. Vooral als een man zich regelmatig scheert valt het wel mee, maar wanneer je onregelmatig scheert kan het nogal een karwei zijn. De regelmaat waarmee een man zich scheert kan afhangen van wat hij doet in het dagelijks leven, bij sommige beroepen kan een baard gewoon echt niet.

Kiest een man om een baard te laten staan, dan zal dit toch wel zo’n 2 tot 4 weken duren voordat er een beetje een baard zal staan. Wanneer een baard begint te groeien kun je last krijgen van jeuk, hierdoor zit een man met een “nieuwe baard” veel aan zijn behaarde gezicht. Als je een verzorgde indruk wilt maken, is het wel verstandig om de randen van je baard netjes strak te houden. Of gedeeltes waar de baard niet overal even vol is, nog netjes te scheren.

Dus wel of geen baard, het blijft een persoonlijke kwestie. Probeer eens iets anders en bevalt het niet dan kies je weer voor het oude vertrouwde.

Ambachtelijk scheren

Het ambachtelijk scheren is terug van weggeweest. Vele jaren geleden was het gewoon om je als man bij de kapper of barbier te laten scheren. Na de opkomst van het scheerapparaat en het scheermes zoals we dat tegenwoordig kennen, is scheren met een open mes weggezakt.

Maar het klassieke ambachtelijke scheren is terug. Door te scheren met een open mes en het gebruik van de juiste scheerartikelen, scheercrème en lotion krijgen mannen een gladder resultaat en ondergaan ze een heerlijk ambachtelijk ritueel.

Hoe we te werk gaan tijdens het scheerritueel (The Classic Shave):

  • Met een Pre Shave olie van American Crew masseren wij het gezicht en vervolgens wordt een warme doek op het gezicht aangebracht
  • Daarna wordt het gezicht met masserende bewegingen ingezeept met de shaving cream
  • Met het open klapmes wordt het gezicht geschoren. 1x met de richting mee en 1x tegen de richting in
  • Na ’t scheren wordt de huid schoongemaakt en geneutraliseerd met aluin, de huid word nog even gekoeld met een frisse doek en vervolgens wordt met een aftershaving lotion de huid lichtjes gemasseerd
  • Daarna brengen we talkpoeder aan en sluiten we af met een lekkere lotion/geur.

We bieden ook diverse scheerproducten aan voor thuis van American Crew. Wil jij ook eens een scheerritueel of wil je een scheerritueel cadeau geven? Neem dan even contact op:

Pre- shave: Ultra Gliding Shave Oil  

Met essentiële natuurlijke oliën die de baardharen verzachten en de huid voeden, is de huid voorbereid voor een glad scheerresultaat. Wie gevoelig is voor bultjes, ingegroeide haartjes of andere irritaties is dit product een must. Ultra Gliding Shave Oil werkt vooral goed bij een gevoelige huid en voor sommigen is dit het enige scheerproduct dat nodig is voor het scheermes. Uitstekend voor de bakkebaarden, sikjes en dergelijke.

Toepassing:
Gezicht bevochtigen met warm water, olie in de baard masseren en scheren zoals gebruikelijk.

Scheergel: Precision Shave Gel

Formule voor normale tot fijne baardtypes

Transparante gel zorgt voor het glijden van het scheermes voor een fris en glad resultaat. Een van de belangrijkste oorzaken van sneetjes is dat er vaak luchtbelletjes ontstaan tussen het scheermes en gezicht. Sterk schuimende producten kunnen het ontstaan van deze belletjes stimuleren. Deze moderne, niet-schuimende fomule is eenvoudig en goed van het scheermes af te spelen. Te gebruiken voor het uitscheren van de nek, op het gezicht, de bakkebaarden of het hoofd.

Toepassing:
Gezicht bevochtigen met warm water, een dunne laag gel aanbrengen op de baard en scheren zoals gebruikelijk.

Scheercrème: Moisturizing Shave Cream

Formule voor normale tot dikke baardtypes

Verzorgende formule die ervoor zorgt dat het scheermes goed glijdt zonder de huid uit te drogen. Deze luchtige formule is rijk aan vitamines die aanvullen wat tijdens het scheren verloren gaat. De voedende crème zorgt voor een beschermlaag tussen de huid en het scheermes. Geeft een volledige bedekking zodat je precies ziet waar je hebt geschoren.

Toepassing:
Gezicht bevochtigen met warm water, baard bedekken met scheercrème en scheren zoals gebruikelijk.

After shave: Post-Shave Cooling Lotion

Vochtinbrengende verkoeling voor na het scheren

Formule met de dubbele werking van lichtgewicht vochtinbrenger en kalmerende aftershave. Actieve mineralen helpen het evenwicht van de huid te herstellen en ontstekingen te voorkomen. Gebruik deze niet-vette lotion die snel wordt opgenomen om poriën te sluiten, de te kalmeren en te beschermen tegen de vele invloeden van buitenaf.

Toepassing:
Aanbrengen op gezicht en hals. Kan meteen na het scheren of als dagelijks vochtinbrengende lotion worden gebruikt.